Slide backgroundStatisch vissen op Karper

Statisch vissen op Karper

 

Om mee te beginnen een vergunning om te vissen de Vispas. Een Karperhengel met daaraan vast een karpermolen met vrijloopsysteem, visdraad een vast lood systeem met een onderlijn en als aas gebruiken we boilies. De hengels kun je niet zomaar simpel weg op de grond leggen daar gebruiken we steunen voor ook wel rodpod genoemd. Op de rodpod bevestigen we een beetmelder een goed schepnet om de karper uit het water te halen en een onthaakmat met onthaaktang en uiteraard een goeie visstoel.

 

                De karper benodigdheden op een rijtje

Visvergunning (Vispas)

Karperhengel

Karpermolen met vrijloop systeem

Visdraad

 Lood (visveilig zelfhaaksysteem)

Karper onderlijn met hair

 Aas boilies

 Boilienaad

Rodpod

Beetmelder

Swinger of hanger

Schepnet

Onthaakmat met onthaaktang

Visstoel

 

De karperhengel en de karpermolen welke maat?

De karperhengel met de lengte van 3.6 meter en 3.9 meter zijn de meest gebruikte maten voor het statische karpervissen deze lengtemaat hengels zijn uitermate geschikt om langere afstanden mee te werpen. De testcurve van deze hengels ligt tussen de 2,5 en 4 lbs. Ook in opkomst zijn de 3 meter karperhengels i.p.v. de langere hengels, dat heeft ermee te maken dat we de lijnen met een voerboot of gewone boot uitvaren na onze visstek, daardoor is het niet van belang dat we zo ver meer hoeven te gooien, en een bijkomend voordeel van een 3 meter hengels is als je in je boot de vis aan het drillen bent een 3 meter hengel handzamer is dan een langere hengel. Voor het statische karper vissen wordt er een molen gebruikt met een vrijloop systeem dat houdt in dat als je een aanbeet krijgt de vis zonder weerstand lijn van je molen kan nemen daarmee voorkom je dat je hengel uit de steun wordt getrokken. De maat van de molen wordt meestal aangeduid in duizendtallen, bij het statische vissen gebruik je een molen die ligt tussen de 4000 en 10.000 daarbij zegende dit is slechts een indicatie iedereen heeft zijn eigen voorkeur waar hij of zij het liefst mee vist.

Waar te vissen op karper

Waar kun je zoal op karper vissen in de meeste binnenwateren stadssloten en vijvers poldersloten en zandafgravingen zijn karpers te vinden.
De karper is een schuwe vis en favoriete plekjes om ze te bevissen zijn tussen de waterlelies bij bruggen overhangende takken en rietkragen zijn allemaal plekken waar een karper zich graag ophoudt om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Als de watertempratuur boven de tien graden begint te worden wordt de karper actief en beginnen ze na voedsel te zoeken.

 

Het favoriete aas van de karper

Gekookte ronde bollen genaamd boilies, je hebt de zoete variant en de hartige en zijn verkrijgbaar in verschillende diameters. Mais en tijgernoten behoren net als de boilie tot het favoriete aas van de karper.

 

Je hengel op scherp leggen

Nu is het leukste moment aangebroken, je bent op je favoriete plekje (hotspod) aangekomen en gaat je hengels op de juiste plek leggen. Dat kan doormiddel van het inwerpen of gebruik te maken van een voerboot, je hengels leg je nu op de rodpod en je lijn gaat in je beetverklikker en je zet je swinger op de lijn die zorgen ervoor dat je piepers ook afgaan als je een terug zwemmer hebt. Als je dit allemaal hebt gedaan is het wachten op een aanbeet.

 

Drillen Onthaken en Weer netjes terugzetten

En dan is het moment daar gekomen je schrikt op want je beetmelder begint te piepen en je ziet je lijn van de molen lopen. Je haalt de hengel van de rodpod en je begint de vis te landen door de slip zo af te stellen dat de lijn soepel van je spoel loopt als de vis druk geeft kun je hem rustig na binnen drillen en leid je de vis rustig na je schepnet je til de vis netjes uit het water en legt hem op een onthaakmat daar onthaak je de vis van het haakje en zet de vis weer terug in het water. Je maakt je hengel weer klaar werpt of vaart de lijn uit en dan is het weer wachten op de volgende aanbeet.

Maak een afspraak in de showroom whatsapp